Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik Symfonia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik Symfonia to sernik składany z kremem, biszkoptem kokosowym i biszkoptem bakaliowym. Idealny na imprezę żeby zaskoczyć gości.

Sernik Symfonia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik Symfonia

 

 

  • Sernik:
  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru

 

  • Biszkopt kokosowy:
  • 1 szkl kokosu
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli

 

  • Krem:
  • 3 i 1/2 szkl mleka
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • bakalie( rodzynki , śliwki suszone , orzechy itp)
  • 1 gorzka czekolada

 

  • Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl kokosu

Sposób przygotowania:

Sernik Symfonia
Biszkopt orzechowy: Orzechy posiekać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę. Na końcu wlać margarynę. Ciasto wylać na blachę i piec 30 minut w temp 170 stopni. Sernik: Margarynę roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy razem z margaryną. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z sernikiem . wylać na blachę i piec około 1h w temp 170 stopni. Biszkopt kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą. Dodać kokos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temp 175 stopni. Krem: 2 szkl mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozmieszać budynie i żółtka wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń , ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodać budyń. Czekoladę i bakalie posiekać dodać do kremu i wymieszać. Polewa: Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Kokos, margarynę i cukier uprażyć na złoty kolor i ostudzić. Przełożenie: biszkopt orzechowy - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - polewa - uprażony kokos.
Sernik Symfonia
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy razem z margaryną. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z sernikiem .
Sernik Symfonia
Margarynę utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Sernik Symfonia
Czekoladę i bakalie posiekać dodać do kremu i wymieszać.
Sernik Symfonia
biszkopt orzechowy - 1/2 kremu - sernik - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - polewa - uprażony kokos