Sposób przygotowania:
Sernik szachownica
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka,następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia olej i kakao. Piec ok. 35 minut na dużej prostokątnej blaszce.
Ser zmielić, margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Do sera dodać cukier, żółtka,ucierać te składniki,następnie dodać margarynę, mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę,zapach cytrynowy i rodzynki lub skórkę pomarańczową.
Biszkopt podzielić na 8 pasków, co drugi wyciągnąć, w wolne miejsca wylewać masę serową, następnie te miejsca przykryć paskami biszkoptu, ponownie wylewać masę serową, w wolne miejsca. Ciasto włożyć do piekarnika na ok 1 godz.
Rozpuścić margarynę w rondelku dołożyć cukier puder i kakao,na końcu dodać całe jajko, całość dobrze wymieszać. Po upieczeniu cisto polać przygotowaną polewą.
Ser zmielić, margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Do sera dodać cukier, żółtka,ucierać te składniki,następnie dodać margarynę, mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę,zapach cytrynowy i rodzynki lub skórkę pomarańczową.
Biszkopt podzielić na 8 pasków, co drugi wyciągnąć, w wolne miejsca wylewać masę serową, następnie te miejsca przykryć paskami biszkoptu, ponownie wylewać masę serową, w wolne miejsca. Ciasto włożyć do piekarnika na ok 1 godz.
Rozpuścić margarynę w rondelku dołożyć cukier puder i kakao,na końcu dodać całe jajko, całość dobrze wymieszać. Po upieczeniu cisto polać przygotowaną polewą.