madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sernik szachownica.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik szachownica wygląda ładnie wizualnie.

Sernik szachownica.

Składniki:

Sernik szachownica.

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 6 jajek,
  • 1,5 szkl cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kostka masło ekstra,
  • aromat rumowy

Sposób przygotowania:

Sernik szachownica.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i tniemy w paski o szerokości 2 cm. Masa serowa: ser mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zmielony ser, chwilę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i ostrożnie mieszamy. Następnie w blaszce układamy paski biszkoptu w odległości 2 cm jeden od drugiego.W wolne miejsca między paskami wykładamy masę serową. Kolejno na ser układamy paski biszkoptu a na biszkopt masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy polewą. Ciasto kroimy na skos.