Sposób przygotowania:
Sernik szachownica.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i tniemy w paski o szerokości 2 cm. Masa serowa: ser mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zmielony ser, chwilę miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i ostrożnie mieszamy. Następnie w blaszce układamy paski biszkoptu w odległości 2 cm jeden od drugiego.W wolne miejsca między paskami wykładamy masę serową. Kolejno na ser układamy paski biszkoptu a na biszkopt masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy polewą. Ciasto kroimy na skos.