Sernik Taty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej dodac

Sernik Taty

Składniki:

Sernik Taty

 

  • Ciasto:
  • ok 3 szkl mąki
  • 30 dag margaryny lub masła
  • 1 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 proszek do pieczeania
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu niezbyt mokrego
  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Sernik Taty
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej dodac kakao, znowu zagnieść i wstawić obie części ciasta oddzielnie do zamrażarki na 2 godziny. Zmielic twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać z bakaliami i pianą z białek. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką zetrzeć na tarce o dużych oczkach pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasta wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta tak, by cieme ciasto było na wierzchu. Wstawić sernik do średnio nagrzanego piekarnika (ok 180 st). Sernik piec około 1 godziny nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.