Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik tradycyjny 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik tradycyjny... na święta znakomity... polecam :)

Sernik tradycyjny 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik tradycyjny 4

 

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny 4
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko zagnieść, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie "wcisnąć" ( tylko na spód) w wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( 21 cm). Zapiekać przez 10 min w temperaturze 180 stopni. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: Na początku zmniejszyć temperaturę na 120 stopni. Ser zmielić dwukrotnie maszynką i odłożyć. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z polową cukru na białą puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Wcześniej zmielony ser zmiksować ze śmietaną, masłem i pozostałym cukrem. Do tak przygotowanego sera dodać puszystą masę z żółtek oraz mąkę ziemniaczaną i wszytko razem wymieszać do połączenia składników. Na sam koniec dodać sztywną pianę z białek. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód i piec ok 90-100 minut w 120 stopniach. Schłodzić w uchylonym piekarniku a następnie umieścić w lodówce najlepiej na noc. * przepis Piotra Kucharskiego pochodzi ze strony DD TVN
Sernik tradycyjny 4
Wszytskie składniki na kruche ciasto zagniatamy
Sernik tradycyjny 4
Ser mielimy dwukrotnie maszynką...ciężka robota ;p
Sernik tradycyjny 4
Sernik można podawać ze świeżymy truskawkami lub sosem truskawkowym