Sposób przygotowania:
Sernik tradycyjny 4
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko zagnieść, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie "wcisnąć" ( tylko na spód) w wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( 21 cm). Zapiekać przez 10 min w temperaturze 180 stopni. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: Na początku zmniejszyć temperaturę na 120 stopni. Ser zmielić dwukrotnie maszynką i odłożyć. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z polową cukru na białą puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Wcześniej zmielony ser zmiksować ze śmietaną, masłem i pozostałym cukrem. Do tak przygotowanego sera dodać puszystą masę z żółtek oraz mąkę ziemniaczaną i wszytko razem wymieszać do połączenia składników. Na sam koniec dodać sztywną pianę z białek. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód i piec ok 90-100 minut w 120 stopniach. Schłodzić w uchylonym piekarniku a następnie umieścić w lodówce najlepiej na noc. * przepis Piotra Kucharskiego pochodzi ze strony DD TVN
sylwia17
Gosia85
dziękuję :)