Sernik truskawkowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysty i delikatny sernik truskawkowy z wanilią na ciemnym biszkoptowym spodzie. Rozpływa się w ustach.

Sernik truskawkowo-waniliowy

Składniki:

Sernik truskawkowo-waniliowy

 

 

  • Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 300 g mrożonych truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowo-waniliowy
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm, przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy. Masa serowa: Truskawki lekko rozmrażamy i rozdrabniamy blenderem na mus. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, przesianą mąkę z budyniem oraz miąższ z wanilii. Na końcu mieszamy całość z przygotowanymi wcześniej truskawkami. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Tortownicę ustawiamy na środkowej półce i pieczemy przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Dowolnie dekorujemy.