ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie.

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

 

 

  • sernik: jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat waniliowy 3 krople,
  • twaróg śmietankowy tłusty 50 dag,
  • jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram),
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 2 łyżki,
  • wiśnie bez pestek 50 dag

Sposób przygotowania:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

ETAP 1:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami
W robocie szybko i bez rozsypania na blacie mamy ciasto.

W misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny.

ETAP 2:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami
Po upieczeniu kaszę wsypuje do słoika i mam jeszcze na kilka razy do wypieku.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp.. piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu.

ETAP 3:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami
Połączenie twarogu z jogurtem gęstym jest bardzo smakowite.

W misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

Dodać mocno ubitą pianę z białek, łyżką delikatnie wmieszać w sernik.

ETAP 5:

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

Sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180C, grzanie góra dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony.