Sposób przygotowania:
Sernik ukryty w biszkopcie
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Biszkopt pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Jeszcze ciepły kroimy na pół i przekładamy do dwóch wysokich prostokątnych pojemników.
SER: Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie powoli do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i nadal miksujemy, aż oba składniki dobrze się połączą. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją w mikrofalówce i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy.Tak przygotowaną masę serową przekładamy do biszkoptów w pojemnikach. Na wierzchu sera układamy umyte i osuszone borówki. Serniki wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wówczas wylewamy ją na wierzch serników. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
SER: Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie powoli do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i nadal miksujemy, aż oba składniki dobrze się połączą. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją w mikrofalówce i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy.Tak przygotowaną masę serową przekładamy do biszkoptów w pojemnikach. Na wierzchu sera układamy umyte i osuszone borówki. Serniki wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wówczas wylewamy ją na wierzch serników. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.