Sposób przygotowania:
Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy
Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.
PaniAnia
Mirka227
Próbowałam na forum!
5!
Natala1210
Sarenka
iwi69
Pyza
Sarenka
Taki twaróg moge dostac w polskim sklepie, do ktorego mam spory kawalek i rzadko tam zagladam, najczesciej z powodu braku czasu. Twarogów raczej nie ma, ale mozna kombinowac z sekami wloskimi, przyznam, ze zdazylam juz zatesknic za polskim serniczkiem. Wkrotce swieta, w tym roku, spedzamy je w Polsce, wiec najprawdopodobniej poskromie swoj sernikowy apetyt. Czekam Pyzo na Twoje kolejne przepisy, sa swietne!
msewka
Serniczek pierwsza klasa, na piątkę z plusem.
Sarenka
Pyza
Pyza
Sarenka
marietta