czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik warszawski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To ciasto jest bardzo znane,ale często pieczone!

Sernik warszawski

Składniki:

Sernik warszawski

 

  • Składniki ciasta:

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Składniki masy serowej:

 

  • 1/2-3/4 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg masła rozpuszczonego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat cytrynowy
  • piana z 4 białek
  • dowolna polewa na ciasto

Sposób przygotowania:

Sernik warszawski
Składniki ciasta zagnieść w misce i podzielić na 2 części,a następnie włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Przygotowaną blaszkę ,najlepiej tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką (ja do serników często używam do blachy kokosowe wiórki).Zetrzeć jedną część ciasta na tarce i dokładnie rozłożyć na dnie blaszki. Twaróg przepielony utrzeć z pozostałymi składnikami,dodać aromat i ewentualnie bakalie uprzednio obtoczone w mące i ubite białka.Delikatnie przemieszać łyżką (nie mikserem). Wylać masę serową na starte ciasto ,delikatnie wyrównać i zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.180 o C na ok.50-60 minut.Po upieczeniu polać dowolną polewą.