Sposób przygotowania:
Sernik wg gosia p.
CIASTO: Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Margarynę ucieramy, dodajemy porcjami mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz ubite jajka. Do ciasta dodajemy oliwę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną. MASA SEROWA: Śmietankę ubijamy mikserem z jedną szklanką cukru. Żółtka oddzielamy od białek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę z połową szklanki cukru. Ser przekładamy do miski (ja kupuję gotowy ser sernikowy w wiaderku) i ucieramy go z żółtkami. Do masy serowej dodajemy budynie w proszku i mieszamy. Do masy serowej dodajemy wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i całość ponownie dokładnie mieszamy. Masę sernikową wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy ok. godziny w temp. 180-200 stopni.