Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając dodawać po żółtku i po łyżce sera wymieszanego z ziemniakami. Sparzone i osuszone rodzynki obtoczyć w mące, dodać do masy serowej. Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec w temperaturze około 170°C
Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec w temperaturze około 170°C