Sposób przygotowania:
Sernik Wiedeński
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przez maszynkę do mięsa lub sitko z drobnymi dziurkami dwukrotnie zemleć ser, przełożyć go do miski i stopniowo dodawać, ucierając drewnianą łyżką stopione masło, mąkę ziemniaczaną, utarte żółtka. Dodać wcześniej opłukane, osuszone rodzynki, posypane odrobiną mąki pszennej. Tak samo miesza się z nią pokrojoną skórkę pomarańczową. Na końcu dodać ubitą z odrobiną soli sztywną pianę, delikatnie wymieszać ją dużym widelcem z serem i przełożyć do wcześniej przygotowanej wysokiej podłużnej foremki (tzw. keksowej). Wierzch ciasta wyrównać łopatką, po czym wstawić do ciepłego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Ciasto można wyjąc z formy po zupełnym ostygnięciu.