czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sernik przypomina mi smaki mojego dzieciństwa, bo dokładnie taki sam sernik piekła moja mama, gdy byłam mała;)))

Sernik wiedeński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński

 

 

  • Masa serowa:
  • 1kg półtłustego twarogu,
  • 5 jajek,
  • cytryna,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • budyń śmietankowy,
  • 2 krople aromatu cytrynowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 125g masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. 2. Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Sernik wiedeński
Ze składników zagnieśc ciasto, owinąc w folię
Sernik wiedeński
Schłodzonym ciatem wylepić dno formy, nakłuć
Sernik wiedeński
Składniki masy serowej dokładnie połączyć
Sernik wiedeński
Masę serową wyłożyć na ciasto, upiec sernik