anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik wiedeński mojej mamy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Serniczek wiedeński mojej mamy rozpływa się w ustach:)

Sernik wiedeński mojej mamy

Składniki:

Sernik wiedeński mojej mamy

 

  • 1,30 kg sera białego (półtłustego)
  • 10 jajek
  • 1 masło roślinne 250 g
  • 1½ szklanki cukru( lub wg uznania)
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 opakowania rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ zapachu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński mojej mamy
Żółtka oddzielić od białek ,dodać masło, cukier ,cukier waniliowy. Utrzeć na jednolitą masę,najlepiej mikserem. Ser zmielić przez maszynkę,dodać utartą masę,dobrze wymieszać mikserem. Następnie dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia,zapach cytrynowy. Na końcu dodać ,umyte i wysuszone rodzynki,ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach, 40x25 wyłożyć papierem do pieczenia.(koniecznie, będzie ładnie odchodził od blaszki) Piec w 180ºC około 60 min. Smacznego.