Sposób przygotowania:
Sernik wiedeński smakosza
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę serową:
twaróg przepuścić przez maszynkę,jajka umyć,oddzielić żółtka od białek,cukier podzielić na pół.Z połową cukru utrzeć białka,dodając pod koniec masło,a z drugą połową ubić pianę z białek.Do sera dodać żółtka utarte z masłem,pianę,przesianą mąkę i wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki blat i podpiec w temp.200.sc.Na podpieczonym cieście rozsmarować marmoladę,na nią dać warstwę masy serowej i piec w 170s.c ok.1 godziny.
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę serową:
twaróg przepuścić przez maszynkę,jajka umyć,oddzielić żółtka od białek,cukier podzielić na pół.Z połową cukru utrzeć białka,dodając pod koniec masło,a z drugą połową ubić pianę z białek.Do sera dodać żółtka utarte z masłem,pianę,przesianą mąkę i wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki blat i podpiec w temp.200.sc.Na podpieczonym cieście rozsmarować marmoladę,na nią dać warstwę masy serowej i piec w 170s.c ok.1 godziny.
olmanka
smakosz 1988
hmm już sama nazwa kojarzy mi się z sernikiem w wielkim ogrodzie,obok kawa w delikatnych filiżankach i my damy wystrojone :-)
olmanka
hmm już sama nazwa kojarzy mi się z sernikiem w wielkim ogrodzie,obok kawa w delikatnych filiżankach i my damy wystrojone :-)[/quote]
hehe :) taak, mi podobnie się kojarzy. Z przeszłością, której teraz w tym świecie brakuje. Gorseciki, staroświeckie sukienki ... Teraz nikt tak się nie ubiera, chyba że na sesję zdjęciową :) Ja np. chyba tylko kilka razy w życiu jak byłam młodziutka (3-6 lat) założyłam suknię :)