Sernik wiedeński smakosza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wyśmienity sernik wiedeński na każdą okazję

Sernik wiedeński smakosza

Składniki:

Sernik wiedeński smakosza

 

  • Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • masa serowa:
  • 1/2 kg sera
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag marmolady do przełożenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński smakosza
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę serową:
twaróg przepuścić przez maszynkę,jajka umyć,oddzielić żółtka od białek,cukier podzielić na pół.Z połową cukru utrzeć białka,dodając pod koniec masło,a z drugą połową ubić pianę z białek.Do sera dodać żółtka utarte z masłem,pianę,przesianą mąkę i wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki blat i podpiec w temp.200.sc.Na podpieczonym cieście rozsmarować marmoladę,na nią dać warstwę masy serowej i piec w 170s.c ok.1 godziny.