Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z likierem Baileys
Spód Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na drobno (ja robię to jak są jeszcze w opakowaniu – tłukę wałkiem, a potem przesypuję do miski i rozdrabniam pozostałe, grubsze kawałki), wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć tą masą tortownicę. Piec ok 7 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie po jednym jajku, cały czas miksując masę. Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 40 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc). Migdałowa posypka Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę. Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).
marietta
karola25
wjosna
SylaUla
Czekoladka 2