Sposób przygotowania:
Sernik z białą czekoladą i śmietaną
Przygotowanie kruchego spodu; Do miski kruszymy bardzo drobno herbatniki i dolewamy roztopione masło wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno i boki dużej tortownicy i wstawiamy do lodówki aż masa będzie twardsza. Przygotowanie masy serowej; W garnku zagotuj ok. 2 litrów wody i postawna niego metalową miskę do której wcześniej trzeba wbić żółtka i cukier, wszystko razem ubić na parze aż masa zbieleje i podwoi objętość. Gotową masę zdejmujemy znad pary i ubijając studzimy. W misce mieszamy twaróg z sokiem z cytryny i dodajemy przestudzoną masę jajeczną.Do tak przygotowanej masy twarogowej dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady białe i wszystko mieszamy.Na koniec wlewamy rozpuszczoną w ciepłym mleku żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na przygotowany kruchy spód i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami z mlecznej czekolady, lub mleczną czekoladę rozpuszczamy i polewamy sernik w zygzaczki.