Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami 2 i polewą
Ciasto: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy, kładziemy na cieście odsączone, pokrojone w plastry brzoskwinie.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki, czyli ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe, po 3/4 szkl.oleju i mleka. Ostrożnie dodajemy masę białkową i łączymy. Wykładamy masę serową na brzoskwinie i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy wierzch ciasta będzie wskazywał, że sernik jest upieczony, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 50 stopni z termoobiegiem, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz, potem wyłączamy piekarnik, ale ciasta nie wyciągamy, niech stoi do ostygnięcia. Dla ozdoby sernik smarujemy gotową polewą czekoladową.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki, czyli ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe, po 3/4 szkl.oleju i mleka. Ostrożnie dodajemy masę białkową i łączymy. Wykładamy masę serową na brzoskwinie i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy wierzch ciasta będzie wskazywał, że sernik jest upieczony, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 50 stopni z termoobiegiem, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz, potem wyłączamy piekarnik, ale ciasta nie wyciągamy, niech stoi do ostygnięcia. Dla ozdoby sernik smarujemy gotową polewą czekoladową.