Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejna wersja tego jednego z najpopularniejszych ciast jakim jest sernik. Tym razem w wersji z brzoskwinia i kokosem.

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki maki tortowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Ser:
  • 1 kg sera zmielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Puszka brzoskwiń
  • Piana:
  • 3 białka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i kokosem
Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Rozwałkować na blasze. Ser: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i zmiksować. Dodać masło, mąkę i zmiksować. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Rozłożyć na cieście i ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując, a następnie wiórki kokosowe. Rozłożyć na serze i piec jeszcze ok. 20 minut.