Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami mojej mamy
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dodaję żółtka i zimne masło pokrojone na kawałeczki. Zagniatam szybko ciasto, dzielę na połowę, każdą część owijam spożywczą folią i wkładam na 2 godziny do zamrażarki. Masa serowa: Całe jajka miksuję z cukrem, dodaję miękkie masło pokrojone na małą kostkę, mąkę ziemniaczaną (lub proszek budyniowy) i na koniec porcjami twaróg. Dokładnie wszystko miksuje. Jedną część zamrożonego ciasta ścieram na tarce na dużych oczkach na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekam spód przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia w temp. 180*C. Na podpieczony spód wylewam połowę masy serowej i wyrównuję łyżką. Brzoskwinie osączam z syropu i kroję w duże kawałki. Białka ubijam na sztywno z cukrem. Na masie serowej układam pokrojone brzoskwinie. Przykrywam owoce resztą masy serowej i wyrównuję. Na to wykładam ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieram drugą zamrożoną część ciasta na tarce na dużych oczkach. Piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC ok. 1 godzinę.
-Natka-