Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny serniczek z brzoskwiniami – zawsze wychodzi

Sernik z brzoskwiniami na kruchym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

 

  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego bądź tłustego (ja wybrałam ser w wiadereczku)
  • 1 budyń waniliowy
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

 

  • brzoskwinie, w puszce
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części ¾ i ¼ (mniejszą część wkładamy do zamrażarki na około 20 minut – w tym czasie zajmujemy się masą serową oraz rozłożeniem ciasta na blaszce)
Masa serowa: jajka wbijamy do miski ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy budyń, ser i aromat - ucieramy do uzyskania jednolitej masy
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Brzoskwinie kroimy w grubsze plastry.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie na które wykładamy pianę z białek. Wyciągamy z zamrażalnika ciasto które ścieramy na tarce na grubych oczkach jako ostatnią warstwę.
Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 55 minut.
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
Składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
Większą część ciasta wykładamy na blaszkę - cienka wartswa
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
Wylewamy masę serową na której układamy brzoskwinie
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
Kolejna wartswa to piana z białek i starta pozostała część ciasta