Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z brzoskwiniami na kruszonce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sernik to ciasto popularne ale zawsze smakuje.

Sernik z brzoskwiniami na kruszonce

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami na kruszonce

 

  • 2 szkl maki tortowej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1/ 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 80 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromaty pomarańczowego
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 2-3 kostki czekolady

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami na kruszonce
Do miski wsypać mąkę, 15 dag cukru, dodać masło, 1 żółtko, aromat cytrynowy i zrobić kruszonkę. Ser przemleć w maszynce, włożyć do miski, dodać 3 żółtka, cukier puder, oliwę, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, rodzynki oprószone mąką, aromat pomarańczowy, delikatnie wymieszać. Połowę kruszonki wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp180 stopni około 1 godziny.