motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sernik z brzoskwiniami wg motyl87

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny deser, idealny jako wypiek świąteczny.

Sernik z brzoskwiniami wg motyl87

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami wg motyl87

 

 

  • Ciasto na spód:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 margaryna "Kasia" lub 1/2 masła i 1/2 margaryny
  • 1 cukier wanieliowy

 

  • Piana:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kisielu wiśniowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami wg motyl87
Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę "Kasie" (lub masło i margarynę) i posiakać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanieliowy, na końcu dodać żółtka. Ciasto zagnieść i wyrobić. 1/2 ciasta włożyć do zamrażarnika, drugą połowę rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę. MASA SEROWA: Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, następnie dodać zmielony ser oraz budyń. Przygotowaną masę wlać na ciasto na brytfannie. Następnie na serze ułożyć pokrojone kawałki brzoskwiń. PIANA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Pianę wlać na brzoskwinie, równomiernie rozprowadzić. Na pianę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni, około 1 godziny. spód ciasto - masa serowa - brzoskwinie - piana - starte ciasto