mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik z brzoswiniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, idealne ciasto, sernik z brzoskwiniami i kruszonką:)

Sernik z brzoswiniami i kruszonką

Składniki:

Sernik z brzoswiniami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)

 

  • Ponadto:
  • brzoskwinie w syropie, w puszce
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoswiniami i kruszonką
Masa serowa: Całe jajka ucieram z cukrem, dodaję masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatam. Ciasto dzielę na 2 części, owijam folią, wkładam na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z zamrażarki jedną część ciasta i ścieram na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wykładam masę serową.
Brzoskwinie osączam, połówki kroję na 4 części. Białka ubijam na sztywno z cukrem.
Na masie serowej układam brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wykładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piekę około 1 godz. w temperaturze 180ºC.