dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny, pulchny sernik z czereśniami na kruchym spodzie sporządzonym z otrębów żytnich i owsianych.

Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie

 

  • Spód:
  • 6 łyżek otrębów żytnich
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyż jogurtu naturalnego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Ciasto serowe:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyż kaszy manny
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 10 dag czereśni.

Sposób przygotowania:

Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie
Wszystkie składniki spodu mieszamy ze sobą i wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Pieczemy spód ok 10 minut w 180 stopniach. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy stopniową twaróg i mieszamy. Następnie wlewamy stopione masło i budyń. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec do ciasta wrzucamy wydrylowane czereśnie. Ciasto wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy około 1 godzinę w 175 stopniach. Smacznego!
Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie
Otręby mieszamy z jogurtem i jajkiem i wylepiamy nim tortownice.
Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie
Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek.
Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie
Na koniec dodajemy wydrylowane czereśnie.