Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Sernik z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocami

Sernik z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z czerwoną porzeczką

 

  • SPÓD:
  • biszkopty - 150 g
  • MASA SEROWA:
  • 1,25 kg ser biały w kostce
  • 800 g- śmietana 18%
  • cukier puder - 0,5 szkl
  • żelatyna - 4 łyżki
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretka truskawkowa - 2 opak
  • porzeczki czerwone

Sposób przygotowania:

Sernik z czerwoną porzeczką
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać cukier i śmietanę, dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać niewielką ilość wody, postawić na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik z czerwoną porzeczką
Masa serowa została wyłożona na biszkopty
Sernik z czerwoną porzeczką
Porzeczki umyte opłukane i osączone na sicie