Sposób przygotowania:
Sernik z dodatkiem mandarynek
Przygotować ciasto na spód i masę serową tak jak na sernik z brzoskwiniami https://gotujmy.pl/sernik-z-brzoskwiniami-2-i-polewa-,przepisy,97434.html Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy, Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno z 1,5 szkl. cukru. Masa serowa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki, czyli ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe, po 3/4 szkl.oleju i mleka. Ostrożnie dodajemy masę białkową i łączymy masę delikatnie mieszając. Wykładamy masę serową, na wierzchu rozkładamy cząstki mandarynek, lekko je wciskamy w ciasto, pieczemy w temp. 150 stopni z termoobiegiem, zostawić na około godzinę w piekarniku na termoobiegu w temp. 50 stopni. Po ostudzeniu zalać cienką warstwą galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w małej ilości wody.