SUPERPRZEPIS

Zimny sernik z likierem i gruszkami

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Zimny sernik z likierem i gruszkami Więcej zdjęć (4)

delikatny i puszysty jak pianka - pyszny!

Składniki:

Zimny sernik z likierem i gruszkami

 

  • biszkopt gryczany - z przepisu https://gotujmy.pl/gryczany-biszkopt-na-spod-pod-desery,przepisy,160637.html

 

 

  • MASA SEROWA - 2 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 kg sera - u mnie wiaderkowy, ale bez zagęstników
  • żelatyna w ilości na 1 litr płynu + 1/3 szkl. wody
  • 125 ml likieru o smaku białej czekolady
  • WIERZCH - 5 niedużych gruszek
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl. wody
  • 6 goździków
  • 1 galaretka o smaku gruszkowym
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Zimny sernik z likierem i gruszkami
Biszkopt przygotowałam z przepisu https://gotujmy.pl/gryczany-biszkopt-na-spod-pod-desery,przepisy,160637.html. Upieczony i ostudzony biszkopt ułożyłam na talerzu spodem do góry i ograniczyłam obręczą tortownicy, w której się piekł. Boki tortownicy wyłożyłam paskami papieru tak żeby wystawały ponad górną krawędź ok. 3 cm. Żeby się trzymał i nie przesuwał dobrze posmarować obręcz, od wewnątrz, niewielką ilością tłuszczu. MASA SEROWA - jajka sparzyłam, wybiłam do miski, ubiłam z cukrem tak jak na biszkopt. Dodałam ser i pastę waniliową, dolałam likier, wymieszałam dokładnie mikserem. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a następnie podgrzewałam żeby całkowicie się rozpuściła - nie podałam w przepisie dokładnie jej ilości ponieważ zauważyłam, że różni producenci podają inne ilości na litr płynu - musicie sprawdzić opakowanie i wziąć tyle ile zalecają. Miksują masę serową wlałam pomalutku ciepłą żelatynę i zostawiłam masę na 15 minut a potem przelałam na spód z biszkoptu. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny. WIERZCH - gruszki obrałam cienko, przekroiłam na połówki i usunęłam gniazda nasienne - żeby pierwsze nie ściemniały zanim obrałam resztę wkładałam je do miseczki z zakwaszonej lekko kwaskiem cytrynowym wody. Z wody, cukru i goździków ugotowałam syrop, dodałam sok z cytryny i obgotowałam w nim gruszki - mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyjęłam je i ostudziłam a pozostały w rondelku syrop przecedziłam, uzupełniłam wodą do pojemności 500 ml, zagotowałam i rozpuściłam w tym galaretkę. Na zastygniętym serniku układałam koliście połówki gruszek, przecięciem do dołu, wkładając w miejsce gniazd nasiennych po kilka sparzonych wcześniej rodzynek. Całość zalałam tężejącą galaretką i zostawiłam w lodówce na całą noc. Przed podaniem posypałam wierzch wiórkami zestruganymi z czekolady.
Zimny sernik z likierem i gruszkami
ubite jajka zmieszałam z serem likierem i rozpuszczoną żelatyną - wylałam na spód biszkoptowy
Zimny sernik z likierem i gruszkami
gdy masa zastygła na wierzchu ułożyłam ugotowane gruszki a całość zalałam galaretką i zastudziłam
Zimny sernik z likierem i gruszkami
przed podaniem posypałam jeszcze wiórkami czekoladowymi i pokroiłam na porcje