Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na 2-3 godziny po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na dnie formy ( 33 cm na 22 cm) wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Jabłka ubrać, przekroić na pół i wyciąć delikatnie gniazda nasienne. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania do masy dodawać porcjami ser na zmianę z jajkami na koniec dodać obie mąki i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto po wierzchu posypać cienką warstwą kaszy manny i poukładać połówki jabłek na jabłka wylać całą masę serową i wygładzić. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto 50 minut, następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki zostawiając w nim ciasto na jeszcze 10 minut po tym czasie wyjąc i bardzo dobrze wystudzić. Przed podaniem każdą porcję ciasta udekorować ja polałam sokiem malinowym i ozdobiłam malinami oraz jeżynami.
edytaha
2milutka