jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyjątkowy sernik z owocami lata

Sernik z jabłkami

Składniki:

Sernik z jabłkami

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • 75 dag jabłek
  • MASA SEROWA:
  • 25 dag białego tłustego sera zmielonego
  • 1/4 kostki margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka budyniu w proszku
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami
CIASTO:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, aromat rumowy, wszystko wymieszać.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Rozwałkować schłodzone ciasto, wyłożyć na dno tortownicy.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. C. przez 20 minut, ostudzić.

Jabłka drobno pokroić, ułożyć na cieście.

MASA SEROWA:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać 1 jajko, 1 białko, śmietanę, budyń w proszku, cukier waniliowy, zmielony ser.

Wszystko zmiksować.

Rozłożyć masę na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop. C. przez 40 minut.