Sposób przygotowania:
Sernik z kisielami cytrynowymi na kozim serzeDo miseczki dodajemy 125 dag margaryny, wbijamy dwa jajka, dodajemy pół szklanki cukru pudru, jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, trzy szklanki mąki pszennej. Dwie duże łyżki gęstej śmietany 18% oraz otartą skórkę z jednej pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Jedną część kładziemy na spód wysmarowanej i wysypanej foremki. Podpiekamy przez pół godziny i wlewamy masę serową.
Na masę serową bierzemy półtora kilograma twarogu koziego, wbijamy 7-8 jajek, dodajemy jedną szklankę cukru, skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz dwa kisiele cytrynowe i dwie łyżki oleju słonecznikowego. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy pół szklanki namoczonych wcześniej rodzynek i oprószonych mąką. Delikatnie mieszamy i wylewamy masę serową na pierwszą część ciasta. Na górę masy serowej kładziemy dekoracje wycięte z drugiej części ciasta, można dosypać też kakao oraz dodać kilka kropli aromatu rumowego i nie do końca wyrabiać wtedy wyjdzie nam ciasto kolorowe.
Piec około półtorej godz. Można przed podaniem polać lukrem z odrobiną soku cytrynowego.