Sposób przygotowania:
Sernik „z kopczykami”
Ciasto: margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao zagotować, a następnie gotować na bardzo małym ogniu około 5 minut, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do przestudzonego płynu dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Odlać ½ szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Masa serowa: ser zemleć w maszynce do mielenia dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką masę, dodać do sera. Masę serową połączyć z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, wszystko dokładnie ubić. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Na ciasto nakładać łyżką, miejsce przy miejscu, masę serową, tworząc „kopczyki”.
Piekarnik nagrzać do 160°C Wstawić ciasto, zwiększyć temperaturę do 200°C Piec około 60 minut.
Po upieczeniu sernik oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Masa serowa: ser zemleć w maszynce do mielenia dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką masę, dodać do sera. Masę serową połączyć z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, wszystko dokładnie ubić. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Na ciasto nakładać łyżką, miejsce przy miejscu, masę serową, tworząc „kopczyki”.
Piekarnik nagrzać do 160°C Wstawić ciasto, zwiększyć temperaturę do 200°C Piec około 60 minut.
Po upieczeniu sernik oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.