Sernik „z kopczykami”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao zagotować, a następnie gotować na bardzo małym ogniu około 5 minut, ostu

Sernik „z kopczykami”

Składniki:

Sernik „z kopczykami”

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 25 dag margaryny lub masła,
  • 5 łyżek wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 4 jajka,
  • 50-60 dag białego sera,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku.

Sposób przygotowania:

Sernik „z kopczykami”
Ciasto: margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao zagotować, a następnie gotować na bardzo małym ogniu około 5 minut, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do przestudzonego płynu dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Odlać ½ szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Masa serowa: ser zemleć w maszynce do mielenia dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką masę, dodać do sera. Masę serową połączyć z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, wszystko dokładnie ubić. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Na ciasto nakładać łyżką, miejsce przy miejscu, masę serową, tworząc „kopczyki”.

Piekarnik nagrzać do 160°C Wstawić ciasto, zwiększyć temperaturę do 200°C Piec około 60 minut.

Po upieczeniu sernik oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.