MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik z kremem Speculoos

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitny sernik, z kremem z ciasteczek korzennych. Idealny na święta, ale nie tylko! Poleca się do kawy.

Sernik z kremem Speculoos

Składniki:

Sernik z kremem Speculoos

 

  • 200 g ciastek korzennych
  • 3/4 kostki masła

 

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 x budyń śmietankowy
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kremu Speculoos

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

 

 

  • do dekoracji: pierniczki, choinki bezowe, srebrny brokat

Sposób przygotowania:

Sernik z kremem Speculoos
Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na ok 30minut.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser, krem Speculoos i miksujemy.

Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.

Sernik pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu. Odkładamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i śmietankę. Mieszamy.

Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem. Do części kremu dodajemy kakao - miksujemy.

Sernik oblewamy czekoladą.

Gdy polewa zastygnie dekorujemy kremem mascarpone, ciasteczkami, bezami i brokatem.