Sposób przygotowania:
Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą
Spód:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z masłem, wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra-dół).
Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy i ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Gładką masę serową wylewamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy przez 70 minut.
Ganache z białą czekoladą:
Śmietankę podgrzewamy z połamaną białą czekoladą i rozciętą laską wanilii. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu.
Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka.
Chłodzimy w lodówce.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z masłem, wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra-dół).
Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy i ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Gładką masę serową wylewamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy przez 70 minut.
Ganache z białą czekoladą:
Śmietankę podgrzewamy z połamaną białą czekoladą i rozciętą laską wanilii. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu.
Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka.
Chłodzimy w lodówce.
SylaUla
Jagodowa