VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym serniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku!

Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą

Składniki:

Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą

 

  • Spód:
  • 4 batony princeska kokosowa po 36g
  • 60 g masła

 

  • Masa serowa:
  • 600 g tłustego twarogu
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Ziarenka z ½ laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą
Spód:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z masłem, wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra-dół).

Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy i ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Gładką masę serową wylewamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy przez 70 minut.

Ganache z białą czekoladą:

Śmietankę podgrzewamy z połamaną białą czekoladą i rozciętą laską wanilii. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu.

Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka.

Chłodzimy w lodówce.

Tagi:

ciasta serniki