madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sernik z kremówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo delikatny , wręcz rozpływający się w ustach, a jednocześnie wilgotny. Czasami nie zdążę polukrować, tak i było tym razem.

Sernik z kremówką

Składniki:

Sernik z kremówką

Spód

  • 1/2 kostki margaryny
  • 25 dag maki pszennej
  • 12,5 dag cukru
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z kremówką

Spód

Sernik z kremówką
Ciastem wylepiamy blachę wyłożona papierem

Do miski przesiewamy mąkę pszenna dodajemy resztę składników i wszystko razem zagniatamy do momentu aż uzyskamy jednolite ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.

Masa

Sernik z kremówką
Do masy dodajemy ubitą na sztywno kremówkę

Żółtka jaj ucieramy na puszysty krem razem z cukrem, następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy aby się połączyły.

Pieczenie

Sernik z kremówką
Masę serową wlewamy na wcześniej upieczony spód

Powstałą mase serową wlewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 1,5 do 2 godzin . Kiedy ciasto się zarumieni przykrywamy folią aluminiową. Po wystudzeniu można polukrować ale nie jest to konieczne bo sernik jest taki akurat.