iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z kremówką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis dostałam od znajomej w pracy i mimo, że jest troszkę drogi postanowiłam zrobić, wyszedł pyszny.

Sernik z kremówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kremówką

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kremówką
Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru, a żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać w trakcie ucierania skręcony ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta na ciasto wyłożyć całą masę serową i na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Wcześniej ciasto trzeba cienko rozwałkować i pociąć na paseczki. Piec około 60 -65 minut w temp.190st po upieczeniu można posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik z kremówką
żołtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości
Sernik z kremówką
Masę serową ucierać najlepiej przy pomocy robota
Sernik z kremówką
Na wyłozony spód z ciasta wylać całą masę serową
Sernik z kremówką
Na masie serowej ułożyć ozdobną kratkę z ciasta