Sposób przygotowania:
Sernik z krówkową nutąPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.
Przygotowanie masy serowej
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser i budynie, miksujemy. Następnie powoli wlewamy olej i mleko, miksując na małych obrotach.
Dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na kruche ciasto.
Sernik pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 minut.
Przygotowanie polewy
Czekoladę łamiemy na kawałki.
Śmietankę lekko podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Sernik posypujemy też skórką pomarańczową.