Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z krówkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do upieczenia tego ciasta zainspirował mnie budyń krówkowy przypadkowo zauważony w sklepie. Muszę przyznać, że nadał on sernikowi wyjątkowego smaku.

Sernik z krówkową nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z krówkową nutą

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu krówkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na polewę i dekorację:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sernik z krówkową nutą

Przygotowanie kruchego ciasta

Sernik z krówkową nutą
Kruche ciasto przekładamy na dno tortownicy

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z krówkową nutą
Przygotowujemy masę serową z dodatkiem budyniu krówkowego

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser i budynie, miksujemy. Następnie powoli wlewamy olej i mleko, miksując na małych obrotach.
Dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na kruche ciasto.
Sernik pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 minut.

Przygotowanie polewy

Sernik z krówkową nutą
Przygotowujemy polewę z mlecznej czekolady

Czekoladę łamiemy na kawałki.
Śmietankę lekko podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Sernik posypujemy też skórką pomarańczową.