Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z łezką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oryginalny, ciekawy wygląd

Sernik z łezką

Składniki:

Sernik z łezką

 

  • 1 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 5 szt jajka,
  • 2/3 szkl oliwa,
  • 60 dag ser twarogowy,
  • 5 dag cukier,
  • 1 szt budyń śmietankowy,
  • 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy,
  • 2 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 2 szkl mleko,
  • 3 łyżki sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik z łezką
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru pudru, masło, żółtko, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Ser przepuścić przez maszynkę, wlać oliwę, dodać budyń, pozostały cukier puder, 3 ubite jajka, żółtko, sok z cytryny, mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku aromatem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno i boki wykleić rozwałkowanym ciastem, wyłożyć masę serową, wyrównać. Piec 75 minut w temp 175 stopni. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wylać na ciasto tworząc fale. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć, gorące przykryć pokrywą do ciast aby z cukru utworzyła się rosa.