Sposób przygotowania:
Sernik z łezką
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru pudru, masło, żółtko, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Ser przepuścić przez maszynkę, wlać oliwę, dodać budyń, pozostały cukier puder, 3 ubite jajka, żółtko, sok z cytryny, mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku aromatem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno i boki wykleić rozwałkowanym ciastem, wyłożyć masę serową, wyrównać. Piec 75 minut w temp 175 stopni. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wylać na ciasto tworząc fale. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć, gorące przykryć pokrywą do ciast aby z cukru utworzyła się rosa.