montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Sernik z lukrem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto te zrobiłam na Wielkanoc. Rozdzieliłam wśród najmilszych, a że wszystkim smakowało, warto podać przepis :)

Sernik z lukrem

Składniki:

Sernik z lukrem

 

  • Na kruche ciasto:
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1 jajo

 

  • Masa serowa:
  • 1kg twarogu
  • 8 jajek (odzielnie żółtka i białka)
  • 100 g masła
  • 250 cukru
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej (albo mąki ziemniaczanej)
  • 50 - 100 g rodzynek
  • tarta skórka z jednej dużej cytryny ( im więcej tym lepiej ale nie przesadzać!)
  • żółtko do posmarowania pasków ciasta

 

  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • białko ubite na sztywno

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z lukrem
Na kruche ciasto najlepiej aby wszystkie składniki były schłodzone. Zagnieść je ze sobą i wsadzić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Na masę serową: masło ubijać z cukrami na kremową konsystencję, dodając kolejno żółtka. Białka ubić na sztywno dodać do kremowej masy a do tego skrobię, skórkę z cytryny, rodzynki. 2/3 ciasta kruchego rozwałkować na formę około 30x30 cm. Nakłuć widelcem. Podpiec w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku około 15 min. Następnie nałożyć na to masę serową, przyozdobić paskami z pozostałej 1/3 ciasta. Piec jakieś 50 min. Po upieczeniu ostudzić. Sok z cytryny rozmiksować z cukrem pudrem dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać. Proporcje około: sok z pół cytryny 75g cukru pudru 2 łyżki białka Ostudzony sernik posmarować lukrem.