lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z lukrem mocno cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie wygląda, ale to nie wszystko . Smakuje jeszcze lepiej.

Sernik z lukrem mocno cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z lukrem mocno cytrynowym

 

  • twaróg trzykrotnie mielony 1 kg

 

 

 

  • budyń waniliowy 1

 

 

  • cukier z prawdziwą wanilią 2 opakowania

 

  • cukier 180 gram

 

  • Dodatkowo:

 

  • rodzynki 50 gram

Sposób przygotowania:

Sernik z lukrem mocno cytrynowym
1. Miksujemy żółtka z cukrem na puch . 2. Dodajemy mąkę , budyń, rozpuszczone masło , cukier waniliowy. 3. Nadal miksując dodajemy twaróg zmielony , łyżką nakładamy . 4. Ubijamy białka na sztywno i na koniec łączymy z masą serową , teraz już tylko delikatnie mieszamy . 5. Przekładamy masę serową do wysmarowanej blaszki , posypanej mąką. 6. Posypujemy rodzynkami . 7. Pieczemy w 180 stopniach godzinę , jeśli ciemnieje masa zmniejszamy gaz na 160 i wydłużamy czas pieczenia o 20 minut . Lukier : Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z półtorej cytryny . Miksujemy , lukier będzie błyszczący i ładnie przylgnie do sernika .
Sernik z lukrem mocno cytrynowym
Miksujemy żółtka z cukrem na puch do podwojenia masy .
Sernik z lukrem mocno cytrynowym
Nadal miksując dodajemy twaróg zmielony , łyżką nakładamy . Ubijamy białka na sztywno i na koniec łączymy z masą serową , teraz już tylko delikatnie mieszamy .
Sernik z lukrem mocno cytrynowym
Pieczemy w 180 stopniach godzinę , jeśli ciemnieje masa zmniejszamy gaz na 160 i wydłużamy czas pieczenia o 20 minut .
Sernik z lukrem mocno cytrynowym
Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z półtorej cytryny . Miksujemy , lukier będzie błyszczący i ładnie przylgnie do sernika .