Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Sernik z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny sernik , gdybym widział taki sernik u kogoś w domu zjadł bym go bez zastanowienia !

Sernik z makiem.

Składniki:

Sernik z makiem.

 

  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Kasia
  • półtorej szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • Masa makowa:
  • 1kg maku z puszki
  • szklanka cukru pudru
  • 2 garście rodzynek
  • 100g orzechów laskowych posiekanych
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • 150g margaryny Kasia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • odrobina barwnika spożywczego czerwonego

 

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem.
CIASTO:



Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę (najlepiej żeby margaryna miała temperaturę pokojową) i zagniatamy w miarę szybko aby ciasto nie stało się zbyt twarde , gdy zagnieciemy ciasto owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę. Gdy ciasto leżało już godzinę w lodówce wyciągamy je i rozprowadzamy na posmarowaną foremkę i wysypaną bułką tartą lub kaszą manna i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 15minut. 



MASA MAKOWA:



Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 min i dodajemy stopniowo mak z puszki następnie rodzynki parzymy w miseczce we wrzącej wodzie przez 2-3min i dodajemy do masy następnie dodajemy miód,aromat, posiekane orzechy i miksujemy. Białka ubijamy z odrobiną soli w osobnej misce i przekładamy ubite białka na sztywną pianę delikatnie do masy, mieszamy. Tak przyrządzoną masę wykładamy na podpieczony spód.



MASA SEROWA:



Margarynę która ma temperaturę pokojową ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając po czym dodajemy po łyżce twarogu (ciągle ucierając) a także budyń. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli na sztywną pianę i mieszamy z masą serową bardzo delikatnie. Tak przyrządzoną masę wylewamy na masę serową.



MASA SEROWA Z BARWNIKIEM SPOŻYWCZYM:



Kilka łyżek masy serowej odkładamy (jeżeli ktoś chce więcej lub mniej koloru może odłożyć więcej lub mnie albo w cale) i mieszamy masę z odrobiną barwnika (dowolnego-ja użyłem czerwonego) i wylewamy na masę serową bez barwnika (w jaki chcemy sposób).



Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na godzinkę. (jeżeli ktoś chce aby ciasto z wierzchu się nie przypiekło proszę przykryć ciasto sreberkiem).



Do dekoracji i smaku posypujemy cukrem pudrem.