Sposób przygotowania:
Sernik z makiem.
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę (najlepiej żeby margaryna miała temperaturę pokojową) i zagniatamy w miarę szybko aby ciasto nie stało się zbyt twarde , gdy zagnieciemy ciasto owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę. Gdy ciasto leżało już godzinę w lodówce wyciągamy je i rozprowadzamy na posmarowaną foremkę i wysypaną bułką tartą lub kaszą manna i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 15minut.
MASA MAKOWA:
Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 min i dodajemy stopniowo mak z puszki następnie rodzynki parzymy w miseczce we wrzącej wodzie przez 2-3min i dodajemy do masy następnie dodajemy miód,aromat, posiekane orzechy i miksujemy. Białka ubijamy z odrobiną soli w osobnej misce i przekładamy ubite białka na sztywną pianę delikatnie do masy, mieszamy. Tak przyrządzoną masę wykładamy na podpieczony spód.
MASA SEROWA:
Margarynę która ma temperaturę pokojową ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając po czym dodajemy po łyżce twarogu (ciągle ucierając) a także budyń. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli na sztywną pianę i mieszamy z masą serową bardzo delikatnie. Tak przyrządzoną masę wylewamy na masę serową.
MASA SEROWA Z BARWNIKIEM SPOŻYWCZYM:
Kilka łyżek masy serowej odkładamy (jeżeli ktoś chce więcej lub mniej koloru może odłożyć więcej lub mnie albo w cale) i mieszamy masę z odrobiną barwnika (dowolnego-ja użyłem czerwonego) i wylewamy na masę serową bez barwnika (w jaki chcemy sposób).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na godzinkę. (jeżeli ktoś chce aby ciasto z wierzchu się nie przypiekło proszę przykryć ciasto sreberkiem).
Do dekoracji i smaku posypujemy cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę (najlepiej żeby margaryna miała temperaturę pokojową) i zagniatamy w miarę szybko aby ciasto nie stało się zbyt twarde , gdy zagnieciemy ciasto owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę. Gdy ciasto leżało już godzinę w lodówce wyciągamy je i rozprowadzamy na posmarowaną foremkę i wysypaną bułką tartą lub kaszą manna i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 15minut.
MASA MAKOWA:
Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 min i dodajemy stopniowo mak z puszki następnie rodzynki parzymy w miseczce we wrzącej wodzie przez 2-3min i dodajemy do masy następnie dodajemy miód,aromat, posiekane orzechy i miksujemy. Białka ubijamy z odrobiną soli w osobnej misce i przekładamy ubite białka na sztywną pianę delikatnie do masy, mieszamy. Tak przyrządzoną masę wykładamy na podpieczony spód.
MASA SEROWA:
Margarynę która ma temperaturę pokojową ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając po czym dodajemy po łyżce twarogu (ciągle ucierając) a także budyń. Białka ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli na sztywną pianę i mieszamy z masą serową bardzo delikatnie. Tak przyrządzoną masę wylewamy na masę serową.
MASA SEROWA Z BARWNIKIEM SPOŻYWCZYM:
Kilka łyżek masy serowej odkładamy (jeżeli ktoś chce więcej lub mniej koloru może odłożyć więcej lub mnie albo w cale) i mieszamy masę z odrobiną barwnika (dowolnego-ja użyłem czerwonego) i wylewamy na masę serową bez barwnika (w jaki chcemy sposób).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na godzinkę. (jeżeli ktoś chce aby ciasto z wierzchu się nie przypiekło proszę przykryć ciasto sreberkiem).
Do dekoracji i smaku posypujemy cukrem pudrem.