loogaro

loogaro

Kucharz
[Przepisów: 10]

Sernik Z Makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry - palce lizać

Sernik  Z  Makiem

Składniki:

Sernik Z Makiem

 

  • CIASTO;
  • 2 niepełne szkl. mąki pszennej ( 30 dkg.)
  • 1 jajko
  • 10 łyżek masła lub margaryny ( 20 dkg )
  • 5 czubatych łyżek cukru (10 dkg )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli .

 

 

  • MASA MAKOWA
  • 25 dkg maku mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mleka (150 ml.)

 

 

  • MASA SEROWA
  • 1 kg sera białego (twarogu)
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (na 2 szk mleka)
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 czubatych łyżek cukru (10 dkg )
  • 4-5 łyżek soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik Z Makiem
WYKONANIE CIASTA Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier i cukier waniliowy, jajko; sól ; i zagnieść jednolite ciasto . Przykryć i włożyć do lodówki na 30 min.WYKONANIE MAKU Mielony mak zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem, połączyć to wszystko ze wrzącym mlekiem.WYKONANIE SERA Ser utrzeć z cukrem i budyniem oraz z sokiem z cytryny , wsypać rodzynki ; żółtka oddzielić od białek do masy serowej dodać żółtka a potem ubić pianę i dodać do masy serowej. Blachę wysmarować wylepić ciastem na blachę ( na spód ) następnie dodać masę makową rozprowadzić na całość a następnie masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 stop. celc. około 1 godz. SMACZNEGO !!!