Sposób przygotowania:
Sernik z makiem pod różową kołderką.
Na stolnicę przesiać mąkę (pozostawiając 2 łyżki), wsypać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Następnie dodać 15 dag masła, 1/2 szkl cukru pudru, dokładnie posiekać nożem i wyrobić ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 1/2 godz. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo 5 żółtek. Następnie dodać przemielony przez maszynkę ser, aromat cytrynowy, budyń śmietankowy i dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach do przygotowanej brytfanny. Na utarte ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser łyżeczką nakładać stożki z masy makowej. Następnie ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zapiekać około 25 minut. Do naczynia wlać 3 białka i ubijać na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru, ciągle ubijając dodać żółtka. Gdy masa jajeczna ubita wsypać pozostałą mąkę i kisiel, delikatnie wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zalać biszkoptem i dopiec.