Sposób przygotowania:
Sernik z masą kajmakową i solonymi orzeszkami
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować masę z twarogu sernikowego. Żółtka jajek ubić z cukrem. Do sera dodać roztopione, zimne masło, kubek śmietany, mąkę ziemniaczaną, a następnie żółtka ubite z cukrem. 6 białek z jajek ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej. Wszystko wymieszać delikatnie łyżeczką. Wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką blaszkę (ja użyłam formy 25 cm na 36 cm) wykleić ciastem kakaowym wyjętym z lodówki. Na to wyłożyć masę kajmakową, posypać solonymi orzeszkami i zalać masą twarogową. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu, a następnie 90 minut w 120 stopniach. Można polukrować cukrem pudrem.
marietta