superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Sernik z nutellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina uwielbia serniki, więc piekę je przy każdej nadarzającej się okazji. Ten spodobał się wszystkim jednogłośnie.

Sernik z nutellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z nutellą

Spód z herbatników

Masa serowa

  • 500 g sera do sernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 budyniu czekoladowego
  • 150-200 g Nutelli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beziki

  • 5 białek z jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sernik z nutellą
Spód z herbatników : Masło rozpuszczamy ciągle mieszając i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasteczka przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy lub kruszymy bardzo drobno. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z kakao i dodajemy wystudzone masło.

Całość dokładnie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy na papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy lekko dociskając go dłońmi. 

Masa serowa : Do misy robota kuchennego przekładamy ser do sernika. Dodajemy po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Na końcu przekładamy łyżką nutellę. Ustawiamy mikser na najniższe obroty.

Gotową masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C . Pieczemy 60 minut.

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Beziki : Schłodzone białka ubijamy dodając po 1 łyżce cukru. Kiedy białka będą ubite, dodajemy do nich przesiany przez sitko cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie szpatułką. Masę bezową nakładamy do szprycy lub worka z dziurką na końcu i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy beziki. Suszymy je około 2 godziny w 60 C.

Po wysuszeniu i wystudzeniu bezy układamy na serniku. 
Sernik z nutellą

Tagi:

ciasto sernik