Sposób przygotowania:
Sernik z nutellą
Spód z herbatników : Masło rozpuszczamy ciągle mieszając i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy lub kruszymy bardzo drobno. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z kakao i dodajemy wystudzone masło.
Całość dokładnie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy na papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy lekko dociskając go dłońmi.
Masa serowa : Do misy robota kuchennego przekładamy ser do sernika. Dodajemy po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Na końcu przekładamy łyżką nutellę. Ustawiamy mikser na najniższe obroty.
Gotową masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C . Pieczemy 60 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Beziki : Schłodzone białka ubijamy dodając po 1 łyżce cukru. Kiedy białka będą ubite, dodajemy do nich przesiany przez sitko cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie szpatułką. Masę bezową nakładamy do szprycy lub worka z dziurką na końcu i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy beziki. Suszymy je około 2 godziny w 60 C.
Po wysuszeniu i wystudzeniu bezy układamy na serniku.
Ciasteczka przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy lub kruszymy bardzo drobno. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z kakao i dodajemy wystudzone masło.
Całość dokładnie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy na papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy lekko dociskając go dłońmi.
Masa serowa : Do misy robota kuchennego przekładamy ser do sernika. Dodajemy po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Na końcu przekładamy łyżką nutellę. Ustawiamy mikser na najniższe obroty.
Gotową masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C . Pieczemy 60 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Beziki : Schłodzone białka ubijamy dodając po 1 łyżce cukru. Kiedy białka będą ubite, dodajemy do nich przesiany przez sitko cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie szpatułką. Masę bezową nakładamy do szprycy lub worka z dziurką na końcu i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy beziki. Suszymy je około 2 godziny w 60 C.
Po wysuszeniu i wystudzeniu bezy układamy na serniku.
SylaUla