Sposób przygotowania:
Sernik z owocami na kruchym cieście
Z mąki, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/2 masła, 4 łyżek cukru, jajka i soli zagnieść ciasto, schłodzić. Ser zemleć w maszynce. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-cm kawałki. 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzić wodą, dodać 4 łyżki cukru, zagotować ze szklanką soku. Włożyć rabarbar (30 kawałków odłożyć), ostudzić. Pozostałe masło i cukier utrzeć. Dodać 4 jajka, ser, resztę mąki ziemniaczanej i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać. Delikatnie połączyć ze śmietaną. Odłożony rabarbar i sok gotować 5 min, osączyć. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i brzegi formy, rozłożyć masę rabarbarową, apotem serową. Piec 1 godz. 10 min w temp. 175°C, ostudzić. Posypać cukrem pudrem, ozdobić rabarbarem i pistacjami.