Sernik z pianą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód blac

Sernik z pianą kokosową

Składniki:

Sernik z pianą kokosową

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego półtłustego sera,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • 1 budyń śmietankowy.
  • Piana kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Sernik z pianą kokosową
Z podanych składników zagnieść ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód blachy formując wysokie brzegi.

Masa serowa: jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać dwukrotnie zmielony ser, budyń, olej, mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na ciasto. Piec około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Ciasto wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasta rozprowadzić pianę kokosową, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150°C Ciasto ponownie wstawić do pieczenia na około 15 minut, aż piana kokosowa nabierze złotego koloru.