Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Sernik z pianką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszny sernik ..polecam bo jest naprawdę bardzo smaczny..

Sernik z pianką cytrynową

Składniki:

Sernik z pianką cytrynową

 

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 600 g półtłustego lub tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • pół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
  • 5 łyżek oleju (75 ml)
  • 50 g rodzynek, niekoniecznie
  • Pianka cytrynowa:
  • 4 białka
  • kisiel cytrynowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • Ponadto:
  • 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką cytrynową
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Dodać masło, posiekać.Dodać żółtka ubite z cukrem i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część włożyć do lodówki na1 godzinę, a drugą zamrozić. Żółtka utrzeć z cukrem dodawać po łyżce oleju, ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera i cały czas ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać. Do białek ubitych na sztywno z cukrem dodać kisiel i dalej ubijać. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować dzem i wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę a na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.