Sposób przygotowania:
Sernik z pianką cytrynową
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Dodać masło, posiekać.Dodać żółtka ubite z cukrem i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część włożyć do lodówki na1 godzinę, a drugą zamrozić. Żółtka utrzeć z cukrem dodawać po łyżce oleju, ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera i cały czas ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać. Do białek ubitych na sztywno z cukrem dodać kisiel i dalej ubijać. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować dzem i wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę a na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.